Synagoge Delft

Op 8 oktober 1861 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de synagoge. Op 22 augustus 1862 werd de synagoge ingewijd door de Haagse Opperrabbijn B.S. Berestein.

Na de Tweede Wereldoorlog was de synagoge niet meer als zodanig in gebruik. De synagoge werd enige tijd gebruikt als opslagplaats voor Rode Kruis-goederen. Later kocht de gemeente Delft het gebouw, liet het restaureren en vestigde er de gemeentelijke muziekschool in. Na de verhuizing van de muziekschool kwam de synagoge weer leeg te staan.

De uitgebreide geschiedenis van de synagoge kunt u hier lezen.

 

interieur

Voorgevel

De in neoclassicistische stijl gebouwde Synagoge van Delft (1862).

 

 

 

 

Doel: Ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, zal de stichting in het gebouw een permanente tentoonstelling houden over het Delftse Joodse leven. Verder zal de ruimte gebruikt worden als cultureel centrum waar andere tentoonstellingen, muziekvoorstellingen, voordrachten , lesavonden e.d. georganiseerd zullen worden. Uiteindelijk hoopt de stichting het gebouw ook als Synagoge in ere te kunnen herstellen.

Februari 1991 hebben leden van de joodse serviceclub Bnai Brith de Stichting Behoud Synagoge Delft opgericht, met als bovenstaand doel. Samen met de Gemeente heeft de stichting getracht de benodigde koopsom bijeen te brengen. Wat in 1996 uiteindelijk is gelukt. Nadat de Synagoge in handen kwam van de stichting is deze meteen begonnen met een grondige renovatie.

In augustus 1993 is de Vereniging van Vrienden van de Synagoge Delft opgericht, uit zorg voor de toekomst van de Synagoge en om de Stichting bij te staan in het inzamelen van geld en een draagvlak te creëren voor de activiteiten van de Stichting.

Arke

Op de deur een artistiek vormgegeven symbolische voorhang, gemaakt door Saskia Weishut. .

 

 

 

 

 

 

 

 

Arke

Voormalige heilige arke achter in de synagoge.

 

Tegenwoordig dient de synagoge voor culturele activiteiten en is de zaal voor allerlei gelegenheden te huur. In onze agenda kunt u zien wat er in de komende tijd in de Synagoge te doen is. Onder het kopje zaalverhuur vindt u alles wat u moet weten voor het huren van de zaal.

De synagoge is te bezichtigen tijdens de open monumenten dag die jaarlijks in september wordt gehouden.

text boven ingang