Overzicht programma

zaterdag 9 september 2023 10 - 17 uur Open Monumentendagen
10:00-11:00 NewKlezCollectif;
11:00 – 16:00 uur: Boekenmarkt;
16:00 uur Joke van Kouwenhoven vertelt verhaal vader 1944.
zondag 10 september 2023 12 - 17 uur Open Monumentendagen 
12:00 – 17:00 uur: Boekenmarkt;
13:00 – 16:00 Het Klezkopf Quartet.
zondag 24 september 2023 15 uur The Girls from the Balcony Players
zondag 29 oktober 2023 15 uur Jaap Mulder & Son vieren 40 jaar Klezmer
zondag 19 november 2023 15 uur Joffie
zondag 3 december 2023 15 uur Joffie
donderdag 14 december 2023 20 uur Chanoeka avond met Moniek de Leeuw
en Kateryna Ostrovska
zondag 3 januari 2024 15 uur Mirjam van Dam: "Eindelijk Jiddisch...."
zondag 4 februari 2024 15 uur Trio C tot de derde "Van klezmer tot klassiek"


Programma.
zaterdag 9 en zondag 10 september 2023


NewKlezCollectifKlezkopf

Open Monumentendagen

De synagoge is ter bezichtiging open op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur.
Toegang vrij.

Programma:

zaterdag
10:00-11:00 uur:
optreden NewKlezCollectif een 12 koppige klezmerband vol blazers en snaarinstrumenten o.l.v. Hans Witteman.
11:00 – 16:00 uur:
Boekenmarkt fictie, non-fictie, fotoboeken enz, sommige in gelezen staat, andere zo goed als nieuw.
16:00 uur:
Joke van Kouwenhoven vertelt hoe haar vader in 1944 aan een razzia in het Centrum van Delft heeft kunnen ontsnappen. Bij voldoende belangstelling herhaling om 16:30


zondag
12:00 – 17:00 uur:
Boekenmarkt fictie, non-fictie, fotoboeken enz, sommige in gelezen staat, andere zo goed als nieuw.
13:00 – 16:00 uur:
Het Klezkopf Quartet (viool, accordeon, fluit en percussie ) speelt in een aantal sessies klezmer, gipsy, balkan, folk, chassid en bulgar.

Retour overzicht Retour overzicht

.

zondag 24 september 2023
15 uur The Girls from the Balcony Players

Balcony Girls
Ilse (l) en Moniek (r)

Balcony Girls
Ilse (l) en Moniek (r)

Het energieke Klezmerduo The girls from the Balcony Players (de ‘meiden’ van de Balcony Players) bestaat uit >, Moniek de Leeuw op viool en Ilse Roskam op accordeon.
Samen hebben ze de hele wereld rondgereisd op zoek naar bijzondere muziek, waardoor ze terechtkwamen in zigeunerdorpjes in Roemenië, een oude muziekschool in Bulgarije, een groots carnaval festival in Brazilië en de oude cajun kroegen van New Orleans.

Zij deden niet alleen muzikale ervaring op tijdens hun reizen, maar ook aan het conservatorium van Rotterdam en Utrecht, waar ze uiteindelijk afstudeerden als Master in Music. Zij verdiepten hun kennis door les te nemen bij de grootheden der aarde op het gebied van joodse klezmer, zigeunermuziek en Braziliaanse muziek.

Ga mee met Moniek en Ilse op wereldreis, ze spelen hun klezmer-favorieten voor u, Braziliaanse forro, balkan muziek & eigen geschreven nummers van Moniek's CD "Sea Roots".

Voor meer informatie: www.moniekdeleeuw.com/ en balconyplayers.bandcap.com/

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
zondag 29 oktober 2023
15 uur Jaap Mulder & Son vieren 40 jaar Klezmer

Jaap Mulder
Jaap Mulder


Jaap Mulder
Jaap Mulder foto: Hans Tibben


Mulder&Sons
Jaap en Ruben in Limoges


Jaap Mulder (klarinet, sax) viert zijn 40-jarige jubileum als klezmermuzikant, samen met zijn zoon Ruben (piano).

40 jaar klezmer
Jaap Mulder sloot zich in de jaren tachtig aan bij en groep volksmuziekliefhebbers op het conservatorium in Leeuwarden. Het volksdans-balorkest Kopacka werd gevormd, dat veel Balkan, Grieks en Israëlisch op het programma had staan. Vervolgens leerde Jaap klezmermuziek kennen en waarderen. Deze muzieksoort bood alles wat hij in muziek zocht; melancholie, vreugde, virtuositeit en verbondenheid met een bewogen (sociaal-culturele) geschiedenis. Hij richtte daarop samen met Tseard Nauta de formatie Di Gojim op, het eerste professionele klezmer-orkest van Nederland. Kranten- en televisie-interviews volgden en optredens voor nationale omroeporganisaties en concerten in alle (middel)grote theaters van Nederland. Ook speelde de band op internationale festivals binnen en buiten Europa. Jaap Mulder ontwikkelde zich daarnaast tot verhalenverteller, gastspreker en documentairemaker voor televisie.

Mulder & Son
Jaap met Ruben op piano vormen ruim tien jaar een duo, geregeld aangevuld met zoon David op slagwerk. Onder de naam Mulder & Son(s) maakten zij twee theaterprogramma’s en een elpee/cd. Ze spelen op feesten en uitvaarten en zijn te vinden in de kleinere theaterzalen.

Kijk tip: "Romania Romania": een documentaire van Murk Jaep van der Schaaf voor Fryslan Doc.
Meer info: www.buromulder.com

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
zondag 19 november 2023
15 uur Joffie "Liefde …… minnen en plussen" (uitverkocht)

zondag   3 december 2023 15 uur Joffie "Liefde …… minnen en plussen" (herhaling)


Flip de LiemaMaria Sobral

Na Nesjomme en Gershwin presenteert Joffie de avonturen van haar nieuwste kindje. Hij heet “Loek Olav”. Van geboorte tot het einde ervaart onze held de liefde in al zijn facetten zoals de liefde in het gezin, op school, in de natuur en op nog veel meer manieren. Liefde met al zijn toppen en stroppen.

Het is een vrolijk en wervelend muziektheater met pakkende liedjes, bizarre dialogen, ongewone ontmoetingen en verrassende wendingen.

De show wordt gespeeld door Maria Sobral (zang en spel)en Flip de Liema (gitaar en teksten).


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
donderdag 14 december 2023
 20 uur Chanoeka avond met Moniek de Leeuw en Kateryna Ostrovska


Het ontsteken van de ChanoekiaMoniek en KaterynaDit jaar sluiten we de Chanoekaweek af met het aansteken van de kaarsjes in de synagoge. Op deze mooie feestavond verzorgen Moniek de Leeuw en Rosa Morena Russa de muzikale omlijsting met de bijbehorende Chanoeka-liedjes.

Over Chanoeka
Tijdens Chanoeka vieren we acht dagen het wonder van de brandende olielamp met het dagelijks aansteken van kaarsen. Daarom werd dit joodse winterfeest vol rituelen rondom eten en cadeau’s ook wel lichtjesfeest genoemd. Deze bijzondere week is het meest gevierde feest onder westerse joden.

Over de artiesten
Moniek en Rosa delen hun liefde voor Joodse muziek, klezmer, Jiddische liederen en Braziliaanse volksmuziek 'Forro' (For all). Moniek trad solo met lokale bands en met haar eigen band The Balcony Players op in India, Israel, de Balkan en Louisiana. Tijdens haar reizen deed ze inspiratie op voor haar eigen composities gebaseerd op de lokale traditionele muziek. Rosa Morena Russa (echte naam Kateryna Ostrovska) komt uit een joodse muzikantenfamilie en groeide op in Rusland en Oekraïne. Ze kwam op 17-jarige leeftijd naar Duitsland en studeerde rechten naast haar muzikale carrière. Ze componeert over culturele grenzen heen, houdt zich bezig met een grote verscheidenheid aan muzikale tradities en combineert deze tot een unieke mix in haar muziek.
Zie ook: video Moniek ; video Kateryna

Bezetting:

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


.
zondag 21 Januari 2024
  15 uur Mirjam van Dam: "Eindelijk Jiddisch...."


v.l.n.r.: Mirjam van Dam, Ed Boekee,
Niels Tausk, Christof May
Terug naar het Jiddisch…
Waren jullie erbij, in november 2021? Toen presenteerde Mirjam van Dam het project Jewish Jazz bij ons in de synagoge. Een complete reis door de joodse muziektraditie, vol verhalen en uiteraard prachtige muziek. Zij onderzocht hiervoor de ontstaansgeschiedenis van The American Songbook en kwam uit bij de Afro-Amerikaanse én Joodse oorsprong van jazzmuziek.

Verder terug
De verbinding tussen Jiddische muziek en jazz inspireerde Mirjam tot het combineren van de genres. Nu volgt ze het spoor verder terug. Naar de tijd voor Tweede Wereldoorlog in Europa, toen er nog Jiddisch werd gesproken. Dit spoor bracht haar naar haar eigen Joodse origine. Na het volgen van Jiddische les aan de UvA zingt ze dan nu de muziek die haar voorouders zongen in dezelfde taal. Eindelijk… Scala aan muzikale kleuren De jazzy arrangementen voor deze voorstelling zijn geschreven door Bob Zimmerman. Ze raken een heel breed scala aan emoties: melancholie, vrolijkheid, strijdvaardigheid maar ook vol troostende warmte. Sheyn! Kom het ook ervaren en meevoelen, op 21 januari 2024 in onze synagoge in het hart van Delft.

Bezetting:


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht. zondag  4 februari 2024        15 uur "Trio C tot de derde" Van klezmer tot klassiek

Trio C tot de derde
Trio C tot de derde
Trio C tot de Derde speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek . Hun streven daarbij: geen imitatie, maar integratie van alle muziekgenres die hun paden kruizen. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály worden afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van traditionele melodieën uit het onuitputtelijke klezmer- en Balkanrepertoire. En soms brengen de muzikale zijpaden die ze inslaan hen zelfs tot ver over de grens van deze genres.

De optredens van het trio zijn overigens meer dan alleen muziek. Trio C tot de Derde bestaat nu meer dan 20 jaar en samen hebben ze vele muzikale reizen gemaakt. Elke compositie is weer op een andere wijze ontstaan en heeft een verhaal dat ze graag met het publiek delen.
Kom luisteren en geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde.
Zie ook: https://www.trioctotdederde.nl/.

Bezetting :

<
Kaarten
 • Voorverkoop on-line
  • volwassenen € 17,50 *;
  • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 9,00 *   (*) inclusief transactie en servivekosten.
 • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
  • volwassenen € 19,00 ;
  • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 10,00 .