Overzicht programma

Klik op een datum voor meer informatie.

zondag   31 oktober 2021  15 uur Marnix Willem Steffen - viool - Myrto Tzelisi - piano

zondag   21 november 2021    15 uur uur "Jewish Jazz"

zondag   27 februari 2022    15 uur uur "The Balcony Girls met Ibo Bakker"

donderdag 14 april 2022  20 uur  Niki Jacobs "The Ballad of Mauthausen"

zondag  24 april 2022       15 uur Agge Nebbisj

woensdag 4 mei 2022       21 uur Dodenherdenking

zondag  12 juni 2022        15 uur "Trio C tot de derde" Van klezmer tot klassiekProgramma
zondag 31 oktober 2021
15 uur Marnix Willem Steffen - viool - Myrto Tzelisi - piano
Marnix
Marnix
Myrto
Myrto Tzelisi


Marnix Willem Steffen en Myrto Tzelisi spelen werken van Fritz Kreisler (Wenen 1875 - New York 1962), ErnestBloch (Geneve 1880 - Portland (Or) 1959) en Niccolò Paganini (Genua,1782 – Nice,1840).

Marnix Willem Steffen is een Nederlandse violist en dirigent, die eind mei 2020 vanwege de pandemie met een repatriëringsvlucht vanuit Zuid-Amerika na twintig jaar is teruggekeerd naar Nederland. Van oorsprong Delftenaar geniet hij in zijn geboortestad nog steeds bekendheid. Voor zijn vertrek naar het buitenland gaf hij zeker meer dan 100 optredens in Delft, o.a. tijdens de Grachtenconcerten op de Binnenwatersloot, met onder meer Daniel Wayenberg.

Hij is geboren in Delft en is afgestudeerd als Uitvoerend Musicus (Master of Music) aan het Rotterdams Conservatorium (CODARTS). In 2000 verhuisde hij naar Spanje, waar hij zijn professionele debuut als dirigent maakte bij het Orquesta Ciudad de Granada. Na meerdere uitnodigingen voor gastdirecties in Zuid-Amerika verhuisde hij in 2011 naar de Peruaanse stad Lima. Gedurende vijf jaar was hij chef-dirigent en artistiek leider van het Orquesta Ciudad de los Reyes. Tevens was hij drie jaar verbonden als dirigent en docent viool aan het Conservatorio Nacional de Música de Perú. Ook vervulde hij vele gastdirecties in Zuid-Amerika en Europa.

Naast zijn activiteiten als dirigent is hij nog steeds actief als violist. Zo speelde hij op vele festivals waaronder in Moulin d’Andé en op het Festival Pablo Casals. Hij speelde trio met cellist Iagoba Fanlo en pianist Pablo Amorós, en als Artistiek Directeur van Nueva Lima Clásica programmeerde hij vele kamermuziekconcerten.

Myrto Tzelisi, geboren in Rethymno, Kreta, begon op 7-jarige leeftijd met pianospelen op Monochordo Conservatorium. In 2012 behaalde ze haar piano Degree met Cum Laude onder leiding van E. Featham. Ze vervolgde haar muziekstudie aan het Attiko Conservatorium in de klas van D. Mallouhos en in 2014 behaalde ze daar haar diploma met Cum Laude. Tegelijkertijd studeerde ze natuurkunde aan de Universiteit van Athene, waar ze in 2016 afstudeerde. In 2018 voltooide ze haar Master pianostudie bij Martijn van den Hoek aan HKU Utrechts Conservatorium en daarna volgde ze een contractstudie bij Stephane de May op Codarts Rotterdam. Myrto heeft met succes deelgenomen aan nationale competities zoals FILONAS (2014) maar ook aan concerten en festivals in Griekenland, Nederland en Spanje, zoals de Liszt Week (Tivoli Vredenburg). Haar passie voor communiceren via muziek maakt haar een actieve kamermuziekspeler en pianobegeleider met jarenlange ervaring in het werken met zowel instrumentalisten en vocalisten als met kerkkoren. Ze heeft ook deelgenomen aan artistieke samenwerkingsprojecten zoals muziektheater, muziek- en dansimprovisatie etc.


Kaarten en coronatoegangsbewijs

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 21 november 2021 15 uur "Jewish Jazz” - Een concert met een verhaal

Jewish Jazz
Mirjam van Dam en Band

Jewish Jazz
Mirjam van Dam en Ed Boekee

Jewish Jazz
Mirjam van Dam en Band

Jewish Jazz - Een concert met een verhaal
Het verhaal van de evolutie van jazz en de invloed van joodse componisten en muzikanten op het jazzgenre. Het verhaal van mensen als George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Artie Shaw, Sophie Tucker: wereldberoemde componisten, schrijvers en artiesten, die ooit als arme joodse vluchtelingen in New York aankwamen om daar een nieuw leven te beginnen.

Het verhaal van hoe zij, in samenwerking met zwarte musici, jazzmuziek tot bloei brachten in een tijd dat dit niet vanzelfsprekend was. Hoe ze Broadway en Hollywood groot maakten en de Amerikaanse entertainmentbusiness op de kaart zetten!

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastische muziek. Mirjam van Dam en band laten bekende en minder bekende jazzstandards horen en vertellen de verhalen over de invloed van Oost-Europese klezmer, joodse religieuze muziek en de overlap met zwarte muziek.

Voor meer informatie: video trailer 1 en video trailer 2 (English)


Bezetting:


Kaarten en coronatoegangsbewijs

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 19 december 2022 15 uur "Trio C tot de derde" van Klezmer tot klassiek
tot nader order uitgesteld


Trio C tot de derde
Trio C tot de derde
Trio C tot de Derde speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek . Hun streven daarbij: geen imitatie, maar integratie van alle muziekgenres die hun paden kruizen. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály worden afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van traditionele melodieën uit het onuitputtelijke klezmer- en Balkanrepertoire. En soms brengen de muzikale zijpaden die ze inslaan hen zelfs tot ver over de grens van deze genres.

De optredens van het trio zijn overigens meer dan alleen muziek. Trio C tot de Derde bestaat nu meer dan 20 jaar en samen hebben ze vele muzikale reizen gemaakt. Elke compositie is weer op een andere wijze ontstaan en heeft een verhaal dat ze graag met het publiek delen.
Kom luisteren en geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde.

Bezetting :

Voor meer informatie: https://www.trioctotdederde.nl/.


Retour overzicht Retour overzicht


zondag 27 februari 2022 15 uur "The Balcony Girls met Ibo Bakker"


balcony girls
The Balcony Girls: Ilse (l) en Moniek(r)
Moniek en Ibo
Moniek en Ibo
The Balcony Girls zijn de energieke meiden van de Balcony Players.
Met Moniek de Leeuw op viool en Ilse Roskam op accordeon is een muzikaal feest gegarandeerd.
Samen hebben ze de hele wereld rondgereisd op zoek naar bijzondere muziek, waardoor ze terechtkwamen in zigeunerdorpjes in Roemenië, een oude muziekschool in Bulgarije, een groots carnaval festival in Brazilië en de oude cajun kroegen van New Orleans.

Zij deden niet alleen muzikale ervaring op tijdens hun reizen, maar ook aan het conservatorium van Rotterdam en Utrecht, waar ze uiteindelijk afstudeerden als Master in Music. Zij verdiepten hun kennis door les te nemen bij de grootheden der aarde op het gebied van joodse klezmer, zigeunermuziek en Braziliaanse muziek.

Ga mee met Moniek en Ilse op wereldreis, u zult versteld staan en misschien zelfs wel eens een dansje wagen :)
Moniek & Ilse zijn heel blij om weer op te komen treden in de Synagogue in Delft. Ze spelen hun klezmer-favorieten voor u, braziliaanse forro, balkan muziek & eigen geschreven nummers van Moniek's CD "Sea Roots".

Dit keer komen ze samen met de bijzondere muzikant en kunstenaar, Ibo Bakker. Ibo speelt gitaar en mandoline en zal zondag vertalingen van Armeense muziek ter gehore brengen! Ook schrijft hij veel eigen nummers, vaak met een balkan-twist!

Voor meer informatie: www.moniekdeleeuw.com/ en balconyplayers.bandcap.com/

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht
donderdag 14 april 2022
 20 uur  Niki Jacobs "The Ballad of Mauthausen"


Niki Jacobs & band
foto: Milo Dinkelaar
Niki Jacobs zingt Theodorakis’ beroemde Mauthausen cyclus . Theodorakis’ Mauthausen herschapen. Om tot grote schoonheid te komen, hoef je niemand te behagen.

The Ballad of Mauthausen, is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Gekozen is om de liederencyclus van Mikis Theodorakis en Iakovos Kambanellis in te bedden in een breder verhaal: tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten. Door die opbouw is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk.

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Zij wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Haar missie begon meer dan twintig jaar geleden vanuit de wens om het Jiddisch dat vroeger in onze straten klonk weer te laten klinken in de Nederlandse theaters en natuurlijk vér daarbuiten. Samen met haar fenomenale ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.

Recentie NRC/Handelsblad 29 juni 2020: "Jacobs beschikt over een heldere, warme sopraanstem die ontwapent en sfeer maakt"
Video's: live bij NTR Podium Witteman en preview

Kaarten uitverkocht.

Retour overzicht Retour overzicht


.

zondag  24 april 2022
      15 uur Agge Nebbisj "De koffer" van gipsy tot jazzy

Benefietvoorstelling voor Oekraïne
De opbrengst zal worden overgemaakt aan een nader te bepalen fonds.
Agge Nebbisj
Agge Nebbisj

Agge Nebbisj zwerft in het programma de koffer langs de route die de Joodse muziek door de eeuwen heen heeft afgelegd. Al in de Middeleeuwen ontstonden uit de vermenging van Joodse, Moorse en Spaanse volksmuziek de Sefardische liederen en later de Ladino muziek. De melodieën waaierden uit, naar Midden- en Oost-Europa en naar de Balkan. Met de vlucht van honderdduizenden Joden uit Europa naar Noord- en Zuid-Amerika staken de melodieën de oceaan over. Ritmes en instrumenten uit de nieuwe culturen werden toegevoegd waardoor weer andere kleuren en sferen ontstonden. In dit programma klinkt klezmermuziek als metafoor voor overleven, maar ook als bewijs dat culturen elkaar kunnen verrijken, versterken en vernieuwen.

Klezmerband Agge Nebbisj bestaat al bijna twintig jaar en heeft inmiddels een breed en afwisselend repertoire opgebouwd waarin zang, viool en klarinet centraal staan. Aangevuld met accordeon, gitaar, bas en percussie klinken verschillende klezmerstijlen: van jazzy tot gipsy, van tango tot ladino.

Sinds januari 2021 speelt Agge Nebbisj met een deels nieuwe bezetting, maar met evenveel passie:


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


.

woensdag 4 mei 2022
       21 uur Dodenherdenking

Agge Nebbisj
detail namenwand

Robert Duizend
Robert Duizend,   foto: Mijke Bos
Onder het motto: Zolang je naam genoemd wordt, ben je niet vergeten, worden de namen van de Joodse Delftse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen voorgelezen.

Na het voorlezen van de namen zal het Jizkor , het gebed ter nagedachtenis aan de gestorvenen, worden uitgesproken.

Omdat ze Joods waren.....
Voorafgaand aan het lezen van de namen speelt en vertelt Robert Duizend op de viool van zijn vader het spannende, maar ook tragische verhaal van zijn Joodse ouders die de Holocaust hebben overleefd. Robert wordt muzikaal bijgestaan (klarinet, viool en cello) door drie leden van het Residentie Orkest Den Haag.

”Hoe kun je zo gek zijn op treinen na alles wat je in de oorlog hebt meegemaakt?” Dat werd de vader van Robert nog wel eens gevraagd, nadat hij met de trein naar Kamp Westerbork en vandaar naar concentratiekamp Bergen-Belsen was gedeporteerd. Om tenslotte ook het laatste transport van de nazi’s, dat strandde bij Tröbitz, te overleven. Robert vertelt ook over zijn moeder, die de eerste jaren van de oorlog is ondergedoken. Later vindt ze de moed om als verpleegster met een vals diploma in een ziekenhuis te gaan werken dat onder leiding van de nazi’s stond. Een meeslepend familieverhaal over moed en hoop, dat bezoekers (muzikaal) weet te raken.

De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Het delen van een persoonlijk verhaal is dé manier om vragen en gedachten over geschiedenis, oorlog en vrijheid levend en concreet te maken.
De gastsprekers van Na de Oorlog geven gastlessen in het onderwijs en op openbare bijeenkomsten.

Robert heeft zijn persoonlijke verhaal met behulp van een professionele theatermaker ontwikkeld in tekst, spel, vorm en beeld. Voor de voorstelling ging hij met leden van het Residentie Orkest aan de slag met een extra uitgebreide muzikale bewerking. Bob Zimmerman en Dave Herman schreven de compositie en het arrangement voor de voorstelling. ‘De indringende muziek voert je mee het verhaal in, alsof je in een film stapt. Dit helpt om het verhaal mijn ouders zo goed mogelijk door te geven aan volgende generaties. Wat zij hebben meegemaakt, laat zien waar antisemitisme, uitsluiting en discriminatie toe kunnen leiden. Ook nu nog’, aldus Robert.

Georganiseerd i.s.m. www.nadeoorlog.nl.

Toegang gratis.

In verband met de verwachte drukte wordt u dringend aangeraden een zitplaats te reserveren.
  


Retour overzicht Retour overzicht


.


zondag  12 juni 2022
       15 uur "Trio C tot de derde" Van klezmer tot klassiek

Trio C tot de derde
Trio C tot de derde
Trio C tot de Derde speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek . Hun streven daarbij: geen imitatie, maar integratie van alle muziekgenres die hun paden kruizen. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály worden afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van traditionele melodieën uit het onuitputtelijke klezmer- en Balkanrepertoire. En soms brengen de muzikale zijpaden die ze inslaan hen zelfs tot ver over de grens van deze genres.

De optredens van het trio zijn overigens meer dan alleen muziek. Trio C tot de Derde bestaat nu meer dan 20 jaar en samen hebben ze vele muzikale reizen gemaakt. Elke compositie is weer op een andere wijze ontstaan en heeft een verhaal dat ze graag met het publiek delen.
Kom luisteren en geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde.

Bezetting : Voor meer: https://www.trioctotdederde.nl/.

Kaarten
  • Voorverkoop on-line
    • volwassenen € 14,50 *;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 8,00 * (*) inclusief transactie en servivekosten.
  • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
    • volwassenen € 18,00 ;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 10,00 .

Retour overzicht Retour overzicht


Valid HTML 4.01 Transitional