Overzicht programma

zaterdag 9 september 2023 10 - 17 uur Open Monumentendagen
10:00-11:00 NewKlezCollectif;
11:00 – 16:00 uur: Boekenmarkt;
16:00 uur Joke van Kouwenhoven vertelt verhaal vader 1944.
zondag 10 september 2023 12 - 17 uur Open Monumentendagen  
12:00 – 17:00 uur: Boekenmarkt;
13:00 – 16:00 Het Klezkopf Quartet.
zondag 24 september 2023 15 uur The Girls from the Balcony Players
zondag 29 oktober 2023 15 uur Jaap Mulder & Son vieren 40 jaar Klezmer
zondag 19 november 2023 15 uur Joffie
donderdag 14 december 2023 20 uur Chanoeka avond met Moniek de Leeuw
en Kateryna Ostrovska


Programma.
zaterdag 9 en zondag 10 september 2023


NewKlezCollectifKlezkopf

Open Monumentendagen

De synagoge is ter bezichtiging open op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur.
Toegang vrij.

Programma:

zaterdag
10:00-11:00 uur:
optreden NewKlezCollectif een 12 koppige klezmerband vol blazers en snaarinstrumenten o.l.v. Hans Witteman.
11:00 – 16:00 uur:
Boekenmarkt fictie, non-fictie, fotoboeken enz, sommige in gelezen staat, andere zo goed als nieuw.
16:00 uur:
Joke van Kouwenhoven vertelt hoe haar vader in 1944 aan een razzia in het Centrum van Delft heeft kunnen ontsnappen. Bij voldoende belangstelling herhaling om 16:30


zondag
12:00 – 17:00 uur:
Boekenmarkt fictie, non-fictie, fotoboeken enz, sommige in gelezen staat, andere zo goed als nieuw.
13:00 – 16:00 uur:
Het Klezkopf Quartet (viool, accordeon, fluit en percussie ) speelt in een aantal sessies klezmer, gipsy, balkan, folk, chassid en bulgar.

Retour overzicht Retour overzicht

.

zondag 24 september 2023
15 uur The Girls from the Balcony Players

Balcony Girls
Ilse (l) en Moniek (r)

Balcony Girls
Ilse (l) en Moniek (r)

Het energieke Klezmerduo The girls from the Balcony Players (de ‘meiden’ van de Balcony Players) bestaat uit >, Moniek de Leeuw op viool en Ilse Roskam op accordeon.
Samen hebben ze de hele wereld rondgereisd op zoek naar bijzondere muziek, waardoor ze terechtkwamen in zigeunerdorpjes in Roemenië, een oude muziekschool in Bulgarije, een groots carnaval festival in Brazilië en de oude cajun kroegen van New Orleans.

Zij deden niet alleen muzikale ervaring op tijdens hun reizen, maar ook aan het conservatorium van Rotterdam en Utrecht, waar ze uiteindelijk afstudeerden als Master in Music. Zij verdiepten hun kennis door les te nemen bij de grootheden der aarde op het gebied van joodse klezmer, zigeunermuziek en Braziliaanse muziek.

Ga mee met Moniek en Ilse op wereldreis, ze spelen hun klezmer-favorieten voor u, Braziliaanse forro, balkan muziek & eigen geschreven nummers van Moniek's CD "Sea Roots".

Voor meer informatie: www.moniekdeleeuw.com/ en balconyplayers.bandcap.com/

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
zondag 29 oktober 2023
15 uur Jaap Mulder & Son vieren 40 jaar Klezmer

Jaap Mulder
Jaap Mulder


Jaap Mulder
Jaap Mulder foto: Hans Tibben


Mulder&Sons
Jaap en Ruben in Limoges


Jaap Mulder (klarinet, sax) viert zijn 40-jarige jubileum als klezmermuzikant, samen met zijn zoon Ruben (piano).

40 jaar klezmer
Jaap Mulder sloot zich in de jaren tachtig aan bij en groep volsmuziekliefhebbers op het conservatorium in Leeuwarden. Het volksdans-balorkest Kopacka werd gevormd, dat veel Balkan, Grieks en Israëlisch op het programma had staan. Vervolgens leerde Jaap klezmermuziek kennen en waarderen. Deze muzieksoort bood alles wat hij in muziek zocht; melancholie, vreugde, virtuositeit en verbondenheid met een bewogen (sociaal-culturele) geschiedenis. Hij richtte daarop samen met Tseard Nauta de formatie Di Gojim op, het eerste professionele klezmer-orkest van Nederland. Kranten- en televisie-interviews volgden en optredens voor nationale omroeporganisaties en concerten in alle (middel)grote theaters van Nederland. Ook speelde de band op internationale festivals binnen en buiten Europa. Jaap Mulder ontwikkelde zich daarnaast tot verhalenverteller, gastspreker en documentairemaker voor televisie.

Mulder & Son
Jaap met Ruben op piano vormen ruim tien jaar een duo, geregeld aangevuld met zoon David op slagwerk. Onder de naam Mulder & Son(s) maakten zij twee theaterprogramma’s en een elpee/cd. Ze spelen op feesten en uitvaarten en zijn te vinden in de kleinere theaterzalen.

Kijk tip: "Romania Romania": een documentaire van Murk Jaep van der Schaaf voor Fryslan Doc.
Meer info: www.buromulder.com

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
zondag 19 november 2023
15 uur Joffie "Liefde …… minnen en plussen"


Flip de LiemaMaria Sobral

Na Nesjomme en Gershwin presenteert Joffie de avonturen van haar nieuwste kindje. Hij heet “Loek Olav”. Van geboorte tot het einde ervaart onze held de liefde in al zijn facetten zoals de liefde in het gezin, op school, in de natuur en op nog veel meer manieren. Liefde met al zijn toppen en stroppen.

Het is een vrolijk en wervelend muziektheater met pakkende liedjes, bizarre dialogen, ongewone ontmoetingen en verrassende wendingen.

De show wordt gespeeld door Maria Sobral (zang en spel)en Flip de Liema (gitaar en teksten).


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
donderdag 14 december 2023
 20 uur Chanoeka avond met Moniek de Leeuw en Kateryna Ostrovska


Het ontsteken van de ChanoekiaMoniek en Kateryna


Kateryna Ostrovska


Moniek de Leeuw


Moniek de Leeuw ( viool, zang, tapdans ) & Kateryna Ostrovska ( gitaar, zang ) delen samen hun liefde voor Joodse muziek, klezmer ( instrumentale bruilofts muziek, die Moniek ook zelf componeert ) & Jiddische liederen die Kateryna zingt en ook zelf schrijft! Ook zijn ze beide in Brazilie geweest, waar ze apart van elkaar optraden met hun bands. Daar ontstond hun liefde voor 'Forro' ( For all ) muziek van het platte land in het Noord-Oosten van Brazilie! Ze zijn beide wereld reizigers die van de culturen en muziek onderweg leren en inspiratie opdoen in hun muziek! Ze houden van de traditionele muziek, maar componeren ook nieuwe muziek in de muziekstijlen waarvan ze gepassioneerd zijn! In hun concert samen gaat u mee op een reis van de opzwepende klezmer muziek & Jiddische liederen, naar Gypsy muziek in de Balkan en natuurlijk naar het zomerse Brazilie!

Violiste en componiste Moniek de Leeuw, heeft haar "roots" in Zeeland, maar is een muzikale wereldreizigster! Noem het wereldmuziek, gypsy, klezmer, New Orleans-style, of hoe je wilt ; met haar eigen geluid en improvisatietalent doet het etiket er eigenlijk niet meer toe. Van jongs af aan geeft Moniek al optredens als violiste en/of pianiste. Ze vrolijkt graag mensen op door haar passie voor rootsmuziek te delen! In 2010 behaalde ze haar master in music en daarna toerde ze de wereld rond met haar band ‘The Balcony Players‘. Moniek reisde de laatste jaren o.a in India, Israel, de Balkan en Louisiana, om op te treden met lokale bands en om de traditionele muziek (roots muziek) van die landen te onderzoeken! Tijdens haar reizen ontstonden in haar hoofd melodien geinspireerd op de lokale traditionele muziek, en haar eigen avonturen! Zie ook: video

Componist en zangeres Kateryna Ostrovska (ook optredend als Rosa Morena Russa) werd geboren in het zuiden van Rusland in een joodse muzikantenfamilie en groeide op in Rusland en Oekraïne. Ze kwam op 17-jarige leeftijd naar Duitsland en studeerde rechten naast haar muzikale carrière. Ze componeert over culturele grenzen heen, houdt zich bezig met een grote verscheidenheid aan muzikale tradities en combineert deze tot een unieke mix in haar muziek. Kateryna werd geboren in het zuiden van Rusland in een joodse muzikantenfamilie en groeide op in Rusland en Oekraïne. Ze stond als kind op het podium en mocht door Europa toeren tijdens de ‘Joodse Perestrojka Renaissance’. Als volwassene ging ze naar Brazilië en woonde ze enige tijd in Rio de Janeiro om meer te leren over de fascinerende muziekcultuur van Brazilië. Haar multiculturele ervaringen resulteerden in het debuutalbum "Está ficando Russo!" in 2013. De "JAZZTHETIK" omschreef haar meertalige liedjes als "kleine meesterwerken... met een aanstekelijkheid die ook klassiekers onderscheidt" en de "MAGDEBURGER STADTMAGAZIN" als een "volmaakte multiculturele mix". In de daaropvolgende jaren componeerde of produceerde ze vijf albumhttps://youtu.be/bpRch9FLUmg?si=wet3lh5gsft_qVShs in de genres klezmer, choro, jazz, samba en moderne liedjes. Haar laatste album "Blondzhendike Lider" (Wandering Songs) behandelt het thema culturele migratie en bevat moderne settings van Jiddische dichters met deelname van bijna 50 artiesten uit Duitsland, Rusland, Oekraïne, Bulgarije, Brazilië, Argentinië en de VS. Zie ook: video

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht