Overzicht programma

Klik op een datum voor meer informatie.

zaterdag 8 sept. 2018 Open Monumentendag m.m.v. The Balcony Players

zondag   9 sept. 2018 Open Monumentendag - Klezmer workshop o.l.v. Moniek de Leeuw

zondag   7 oktober 2018      15 uur Joffie met: "Op reis met George en Ira Gershwin"

zondag   18 november 2018  15 uur Atar Trio: "Traditions"

zondag   25 november 2018  15 uur Niki Jacobs & Band

zondag   9 december 2018  15 uur Noam Vazana: "Nani - Andalusian Brew"

zondag  13 januari 2019  15 uur Dirigent Jules van Hessen: "Joodse Muziek bestaat niet…"

zondag  10 februari 2019  15 uur Trio Safia – Lansdorp – Kross & verteller Gottfrid van Eck

zondag  10 maart 2019  15 uur Sarah Luïz, Erwin Beijersbergen en Wytze van der Zweep: "De Voorstelling"

zondag  7 april 2019  15 uur Regina Ederveen: "Weg van de harp"

zaterdag  4 mei 2019  21 uur Dodenherdenking

zondag  12 mei 2019  15 uur Duo NIHZ met: "De Westerbork Serenade van Johnny en Jones"

zondag  9 juni 2019  15 uur Joffie met: "Op reis met George en Ira Gershwin"

Donderdag 27 juni 2019  20 uur Moniek de Leeuw "Sea Roots" (CD presentatie)Programma


monumentendag
zaterdag 8 en zondag 9 september 2018

Open Monumentendagen
De synagoge is ter bezichtiging open op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur.

Op zaterdag spelen van 12 tot 15 uur de Balcony Players telkens op het hele en het halve uur gedurende ongeveer 20 min. klezmer & gypsy muziek (uit Roemenie en Hongarije) en eigen composities, geïnspireerd op reizen en tours rond de wereld! Toegang gratis.

Op zondag geeft tussen 13 tot 16 uur Moniek de Leeuw (Balcony Players) een aantal Klezmer workshops.
Neem je muziekinstrument mee !!

Balcony Players
Balcony Players
De Balcony Players zijn een internationaal samengestelde band, die ook internationaal veel succes boekt! Zo hebben ze de laatste 9 jaar in meer dan 20 landen opgetreden; o.a toerden ze een half jaar in hun oude Ambulance van Nederland naar Turkije! Ook speelden ze al 3 keer in de USA, bij 't carnaval in Brasil en hebben ze veel tijd doorgebracht in de Balkan, om de roots van de muziek echt mee te maken! Ze speelden daar o.a met de Taraf de Haidoeks, en hebben een nummer opgenomen met de zanger van Romano Drom! Moniek de violiste nam lessen in New York bij Alicia Svigals, een bekende klezmer violiste. Ook speelde de band in San Fransisco samen met Stuart Brotman, een bekende klezmerbassist.

Bezetting
Zie ook: www.balconyplayers.com; facebook
video 1 (Balcony players live on stages around the world)
video 2 (Balcony players at International Jewish festival Amsterdam)


Retour overzicht Retour overzicht


zondag 7 oktober 2018 15 uur Joffie met "Op reis met George en Ira Gershwin"

George Gershwin
George en Ira Gershwin
Flip de Lima
Flip de Liema
Judith en Anita
Judith Hofstede (links) en
Anita Simons (rechts)
Joffie speelt “Op reis met de George en Ira Gershwin” waarin U kennis maakt met George en zijn broer Ira Gershwin aan de hand van hun onsterfelijke muziek. Met originele lichtbeelden, dans, achtergrondinformatie en sketches, maakt Joffie een reis door de bruisende wereld van de Gerswins aan het begin van de 20e eeuw. De muziek is veelzijdig; meesterlijke musicals, vernieuwende opera’s, swingende songs maar ook moderne orkestrale werken en schitterende ballads staan op hun repertoire.

Het Delftse theatergezelschap Joffie bestaat uit Anita Simons (zang en tekst) Judith Hofstede (zang, dans en teksten) en Flip de Liema (gitaar, verteller en samensteller)

Anita Simons zingt al meer dan 30 jaar jazz bij Big Bands. Zij werkt ook regelmatig achter de schermen bij Streefproducties, een bureau voor evenementen, geluid en licht. Zij kreeg o.a. les van de Amerikaanse jazz-zangeres Janis Lakers en volgde de opleiding tot zangeres op het opleidingsinstituut Djam te Amsterdam.

Judith Hofstede zong in theaterproducties en diverse bands en is zangeres in duo JUDGE. Ze is actrice, theatermaker en ze biedt ondersteuning bij bedrijfstrainingen. Ze volgde lessen bij Theaterschool De Trap, De Koningstheater Akademie en DansAkademie Lucia Marthas. en losse lessen/workshops van o.a. Marianne Vloetgraven, Halina Reijn, Carlos Garcia, Andre Besseling en Robin Pera.

Flip de Liema is een bevlogen muzikant en enthousiast verteller. In het verleden heeft hij videoclips, cabaret, filmmuziek en internationale culturele evenementen geïnitieerd en uitgevoerd. Hij is nu ook actief als muziekvrijwilliger in verpleeghuizen om mensen met geheugenproblemen gelukkige momenten te bezorgen. Zijn vorige theaterprogramma Nesjomme was een doorslaand succes. Hij is autodidact.Kaarten


 

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 18 november 2018 15 uur Atar Trio: "Traditions"

Atar Trio

 
Altar Trio
foto: Yaniv Druker
Het Israëlisch kamermuziek ensemble Atar Trio, met: presenteert als onderdeel van zijn herfst 2018 tournee door Israël, Frankrijk en Nederland een sprankelend programma voor kamermuziek met originele arrangementen van Benjamin Yusupov, Bach, Joseph Achron, Leonard Bernstein en Ofer Shelley.

Na hun afstuderen aan de Rubin Academy in Jerusalem, richten pianist Ofer Shelley en violist Tanya Beltser, in 1996 het Atar-piano trio op. Later trad de cellist Ina Esther Just toe. Het trio werd gecoached door prominenten zoals prof. Binyamin Oren, prof. Jerome Lowenthal en ook het Altenberg Trio in Wenen.
Het Atar Trio speelt een breed muziek scala en heeft met haar originele en avontuurlijke muzikale projecten een uniek geluid weten te creëren. Ze verkennen nieuwe interpretaties van Joodse, Israëlische en wereldmuziek, laten historische stukken herleven en spelen het traditionele en hedendaagse kamermuziek repertoire.
Het Atar Trio presenteert elk seizoen tientallen concerten in Israël, Europa en de VS en is uitgegroeid tot een van de toonaangevende Israëlische kamerensembles. Voor hun projecten krijgen ze ondersteuning van de Rabinovich Foundation for the Arts.
Zie ook: www.atartrio.com/; en facebook/;
 
Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 25 november 2018 15 uur Niki Jacobs & Band

Niki Jacobs
foto: J.P.Peters
Niki Jacobs
foto: Anne van Zantwijk
Niki Jacobs & Band zullen een preview geven van hun nieuwe voorstelling Van Cohen tot Winehouse Een ode aan Joodse popiconen. Deze gloednieuwe voorstelling gaat op 8 maart 2019 in première in het Concertgebouw van Amsterdam. In Delft geeft Niki Jacobs een preview ofwel een try-out van de voorsteling, aangevuld met Jiddische liederen die u zeker zullen ontroeren!

Met haar fluwelen zangstem heeft Niki Jacobs inmiddels niet alleen heel Europa maar ook de Verenigde Staten veroverd. Ze is vooral bekend om de originele en diep doorvoelde interpretaties die ze samen met haar ensemble aan de muziek weet te geven. De songs krijgen door Jacobs’ prachtige interpretaties een extra dimensie. In haar nieuwe programma brengt ze een ode aan de Joodse singer-songwriters en popiconen van deze eeuw. Met nummers van Leonard Cohen, Bob Dylan, Paul Simon, Billy Joel maar ook Beck, Kiss en Amy Winehouse. In sprankelende en vernieuwende, sfeervolle versies zoals alleen Niki Jacobs en haar musici die weten neer te zetten.
Zie ook: www.nikitov.com/ ; en facebook/;
 
Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 9 december 2018 15 uur Noam Vazana: "Nani - Andalusian Brew"

Noam Vazana
In het programma ‘Nani’ gaat zangeres en componist Noam Vazana terug naar haar Ladino roots. Ladino is de taal van de Sefardische joden die, eind 15de eeuw uit Spanje werden verdreven en sindsdien in de diaspora leven. Noams Marokkaanse grootmoeder sprak deze taal nog. ‘Nani’ was de koosnaam die zij haar kleindochter gaf.

In ‘Nani’ zingt Noam uit haar laatste CD Nani-Andalusian Brew traditionele Ladino liedjes en enkele eigen composities in het Ladino, Hebreeuws en het Engels.

Haar dit voorjaar uitgekomen CD “Nani- Andalusian Brew” noemt Noam een progressief Ladino album dat de Sefardische, Arabische, Noord-Afrikaanse muziek en jazz vermengt op een warme en hedendaagse manier.

Noam Vazana is zangeres, componist, trombonist, pianist en dirigent. Zij woont in Amsterdam en komt uit Israël. Ze studeerde op het Conservatorium van Amsterdam, de Tel Aviv Muziekacademie en de Jerusalem Muziekacademie. Noam componeerde muziek voor documentaires van BBC4 en NPO en heeft sinds 2008 5 studio-albums opgenomen. Met haar album ​Love Migration (2014) won zij de ​ACUM-albumprijs.

Noam speelde eerder op prestigieuze festivals als North Sea Jazz, Music Meeting en Jazzahead, had een bestseller op iTunes en de Volkskrant noemde het bezoeken van haar show ‘een must’. Vorig jaar won ze de Sephardic Music Award op het International Sephardic Music Festival in Córdoba. Onlangs heeft de NPO een documentaire over haar en haar koor Hebrew Groove uitgezonden.
Zie ook: http://www.noam-vazana.com/ ; facebook/; en YouTube ;
 
Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 13 januari 2019 15 uur Dirigent Jules van Hessen: "Joodse Muziek bestaat niet…"

Jules van Hessen
Foto: Marcel van der Kaaij
Dirigent Jules van Hessen neemt ons mee in de wereld van Joodse Muziek. De vraag daarbij is of Joodse Muziek eigenlijk wel bestaat? In een dynamische presentatie, ondersteund met beeld en geluid behandelt Maestro Jules een veelheid van stijlen van muziek en onthult hij terloops ook nog eens het geheim van de Joodse herkomst van Bernsteins West Side Story.

Jules van Hessen is niet alleen een veel gevraagd dirigent, maar ook een Ambassadeur van Joodse Muziek. Zo is hij onder meer ere voorzitter van het Internationaal Joods Muziekfestival, en cursusleider bij Crescas. Zijn concept “Maestro Jules onthult” trekt oud en nieuw publiek naar de concertzaal en is inmiddels een aantal malen op tv (AVROTROS) geweest.

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 10 februari 2019 15 uur Trio Safia – Lansdorp – Kross & verteller Gottfrid van Eck

Alhambra
v.l.n.r.: Monique Lansdorp, Rolinha Kross ,
Gottfrid van Eck en Haytham Safia
Alhambra revisited met Rolinha Kross (zang), Monique Lansdorp (viool), Haytham Safia (luit) en de verteller Gottfrid van Eck (klarinet) is een smeltkroes van muziek & verhalen over het sprookjesachtige Alhambra-paleis in Granada. In de Middeleeuwen botsten in Spanje drie culturen en religies op elkaar. Moslims veroveren een groot deel van Spanje dat zij in het Arabisch ‘Al Andalus’ noemen. Dat heeft grote gevolgen voor de Joden en Christenen die er wonen. Behalve conflicten en veldslagen is er ook sprake van culturele uitwisseling en religieuze verdraagzaamheid. Verhalen, poëzie en muziek spelen een belangrijke rol als bindmiddel. Die zingen nog altijd rond in het eeuwenoude Alhambra, het sprookjesachtige Moorse paleis in de stad Granada, waaraan we een virtueel bezoek brengen.

Muzikanten uit drie verschillende culturen met Nederlandse, Tsjechisch-joodse en Arabisch-Israëlische wortels zullen het muzikale hofleven van Alhambra tevoorschijn spelen. De kleurrijke zangeres Rolinha Kross werkt samen met de veelzijdige violiste Monique Lansdorp en de Arabische luitvirtuoos Haytham Safia. Regelmatig voegt verhalenverteller Gottfrid van Eck op klarinet zich bij hen. Gevieren rijgen ze een aantal muzikale pareltjes uit Arabo-Andalusische, Sefardisch-joodse en andere oriëntaalse tradities aan elkaar. Zij beheersen alle muzikale uitdrukkingsmiddelen: van meditatief tot opzwepend, van intiem betoverend tot uitbundig improviserend.
Zie ook: www.wilde-eendproducties.nl ;


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 10 maart 2019 15 uur Sarah Luïz, Erwin Beijersbergen en Wytze van der Zweep: "De Voorstelling"

FOTO_FAMILIEBEZOEK
de foto als inspiratie van "De voorstelling"
Jiddische- en jazzy liederen gespeeld en gezongen vanuit het hart.

In "De Voorstelling" zingt Sarah Luïz onder sublieme begeleiding van Erwin Beijersbergen (gitaar) en Wytze van der Zweep (percussie), haar misjepoge (familie) toe tijdens een denkbeeldig familiebezoek.

“Ik ben je nicht Iris en ik zou graag kennis met je willen maken.”

Ze kwam op bezoek, mijn nicht Iris, en we keken in elkaars spiegel: herkenning van kracht, lichaam, ogen, verlangen, leegte en verdriet. “Ik heb een familiefoto gevonden waarvan ik denk dat deze in het jaar 1930 is genomen maar de gelegenheid is mij onbekend.”

Voor kunstenares en zangeres Sarah Luïz is het familieportret de aanleiding voor "De voorstelling". Zij heeft een serie keramische beelden gemaakt ter ere van haar familieleden. Ze vertolkt de emoties die de keramische beelden bij haar oproepen.

Sarah Luïz is kunstenares en zangeres, geboren in 1963 te Den Haag. Erwin Beijersbergen is musicus, geboren in 1965 te Rotterdam.

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 7 april 2019 15 uur Regina Ederveen: "Weg van de harp"

Regina Ederveen harpiste
foto: Ronald Pilot
In "Weg van de harp" vertelt en speelt harpiste Regina Ederveen over de legendarische harpiste Rosa Spier (1891-1967)

Regina laat in dit concertprogramma teksten horen die door Rosa zelf zijn geschreven. Ze gaan over haar roerige leven, haar ervaringen met harp en medemens. Dit alles wordt afgewisseld door prachtige harpsolo's die Regina speelt op haar gouden pedaalharp. Foto's van Rosa Spier zijn opgesteld van beginjaren, gloriejaren en de laatste jaren van Rosa Spier. Een intiem programma dat een mooi tijdsbeeld laat zien van de mens en musicus Rosa Spier, met zeer gevarieerde muziek, van Barok tot Flamenco! En... vol Joodse humor...

Regina Ederveen is een gepassioneerd harpiste, die met plezier en met expressie haar gouden harp en haar Keltische harp bespeelt. Regina is afgestudeerd met hoge onderscheiding aan het conservatorium. Behalve dat zij actief is als solo harpiste, treedt ze veel op met koren, als begeleidster en in kamermuziekverband. Ze heeft meerdere soloprogramma's. Regina maakte meerdere cd’s, waaronder drie solo-cd’s en cd's met fluit, orgel, piano.
Zie ook: www.reginaederveen.nl ;

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zaterdag 4 mei 2019 21 uur Dodenherdenking

detail namenwand
detail namenwand
Onder het motto: Zolang je naam genoemd wordt, ben je niet vergeten, worden de namen van de Joodse Delftse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen voorgelezen.

Na het voorlezen van de namen zal het Jizkor , het gebed ter nagedachtenis aan de gestorvenen, worden uitgesproken.Retour overzicht Retour overzicht


zondag 12 mei 2019 15 uur Duo NIHZ met: "De Westerbork Serenade van Johnny en Jones"

Duo NIHZ
Duo NIHZ
Prentbriefkaart Johnny and Jones
Prentbriefkaart Johnny and Jones
Het duo NIHZ bestaande uit Sanna van Elst (blokfluiten en zang) en Bobby Rootveld (gitaar en zang) presenteert in de Westerbork Serenade liederen van Johnny & Jones afgewisseld met het werk Shir Hashirim (Hooglied) van Gianmartino Maria Durighello.

In de oorlog kwamen Johnny & Jones in Westerbork terecht alwaar ze liedjes over het kamp componeerden zoals De Westerbork Serenade en Wij Sloopen Met Muziek. Ook deze liederen zijn te horen tijdens dit muzikale vertelconcert. Hierbij brengt Shir Hashirim de momenten van rustige bezinning om de emotionele teksten van Johnny & Jones een plaats te geven.

Johnny & Jones was Nederlands meest populaire zangduo voor de tweede wereldoorlog. Door liedjes als Mijnheer Dinges Weet Niet Wat Swing Is, Lou De Ladenlichter en We Hoeven Niet Te Hamsteren waren Johnny & Jones in de jaren '30 echte popsterren. Beide musici waren Joods en hun teksten geven sterk het tijdsbeeld weer.

Rootveld en van Elst brengen al ruim 16 jaar lang onder de naam Duo NIHZ muzikale emotionele programma’s vaak geïnspireerd door ware gebeurtenissen uit de Joodse geschiedenis. Dit doet het duo over de gehele wereld in concertzalen, theaters, kerken en synagogen. Het duo werd o.a. beloond met het certificaat van bijzondere waardering van het International Jewish Music Festival in Amsterdam Shir Hashirim werd gecomponeerd in 2015 voor Duo NIHZ. Shir Hashirim is gebaseerd op het Hooglied in de Tenach (het Oude Testament).
Zie ook: www.duonihz.com ;

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


zondag 9 juni 2019 15 uur Joffie met "Op reis met George en Ira Gershwin"

George Gershwin
George en Ira Gershwin
Flip de Lima
Flip de Liema
Judith en Anita
Judith Hofstede (links) en
Anita Simons (rechts)
Joffie speelt “Op reis met de George en Ira Gershwin” waarin U kennis maakt met George en zijn broer Ira Gershwin aan de hand van hun onsterfelijke muziek. Met originele lichtbeelden, dans, achtergrondinformatie en sketches, maakt Joffie een reis door de bruisende wereld van de Gerswins aan het begin van de 20e eeuw. De muziek is veelzijdig; meesterlijke musicals, vernieuwende opera’s, swingende songs maar ook moderne orkestrale werken en schitterende ballads staan op hun repertoire.

Het Delftse theatergezelschap Joffie bestaat uit Anita Simons (zang en tekst) Judith Hofstede (zang, dans en teksten) en Flip de Liema (gitaar, verteller en samensteller)

Anita Simons zingt al meer dan 30 jaar jazz bij Big Bands. Zij werkt ook regelmatig achter de schermen bij Streefproducties, een bureau voor evenementen, geluid en licht. Zij kreeg o.a. les van de Amerikaanse jazz-zangeres Janis Lakers en volgde de opleiding tot zangeres op het opleidingsinstituut Djam te Amsterdam.

Judith Hofstede zong in theaterproducties en diverse bands en is zangeres in duo JUDGE. Ze is actrice, theatermaker en ze biedt ondersteuning bij bedrijfstrainingen. Ze volgde lessen bij Theaterschool De Trap, De Koningstheater Akademie en DansAkademie Lucia Marthas. en losse lessen/workshops van o.a. Marianne Vloetgraven, Halina Reijn, Carlos Garcia, Andre Besseling en Robin Pera.

Flip de Liema is een bevlogen muzikant en enthousiast verteller. In het verleden heeft hij videoclips, cabaret, filmmuziek en internationale culturele evenementen geïnitieerd en uitgevoerd. Hij is nu ook actief als muziekvrijwilliger in verpleeghuizen om mensen met geheugenproblemen gelukkige momenten te bezorgen. Zijn vorige theaterprogramma Nesjomme was een doorslaand succes. Hij is autodidact.
Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


Donderdag 27 juni 2019 20 uur Moniek de Leeuw "Sea Roots" (CD presentatie)

Moniek de Leeuw
Moniek de Leeuw
Onder de titel "Sea Roots" presenteert Moniek de Leeuw, haar eerste solo album. Ze speelt samen met de bandleden van de Balcony Players, waarmee ze al eerder heeft opgetreden in de Synagogue. Na het uitbrengen van twee albums met de Balcony Players, reisde en toerde Moniek solo en met verschillende bands in o.a India, Israel, Louisiana en de Balkan! Geinspireerd door de muziek uit die landen, componeerde ze bijzondere muziek met een mix van folk , klezmer en gypsy muziek!

Zeeland
Violiste en componiste Moniek de Leeuw, heeft haar "roots" in Zeeland, maar is een muzikale wereldreizigster! Noem het wereldmuziek, gypsy, klezmer, New Orleans-style, of hoe je wilt ; met haar eigen geluid en improvisatietalent doet het etiket er eigenlijk niet meer toe. Van jongs af aan geeft Moniek al optredens als violiste en/of pianiste. Ze vrolijkt graag mensen op door haar passie voor rootsmuziek te delen! In 2010 behaalde ze haar master in music en daarna toerde ze de wereld rond met haar band ‘The Balcony Players.‘

Reizen
Moniek reisde de laatste jaren o.a in India, Israel, de Balkan en Louisiana, om op te treden met lokale bands en om de traditionele muziek (roots muziek) van die landen te onderzoeken! Tijdens haar reizen ontstonden in haar hoofd melodien geinspireerd op de lokale traditionele muziek, en haar eigen avonturen!

Sea Roots
Haar liefde vanaf haar jeugd voor de zee, is altijd terug te vinden in haar reisverhalen en foto’s. In het CD boekje, kan men onder andere lezen over een bijzondere jamsessie aan zee in Tel Aviv, en zwemmen met dolfijnen. Ze sluit haar album af met een meditatieve piano compositie getiteld: Behind the waves.

CD release toer
De toer begint 15 juni in Zeeland (waar haar roots liggen), en gaat na donderdag 27 juni in Delft deze zomer verder in ondermeer Belgie en Zwitserland! In Oktober gaat Moniek haar CD presenteren in Israel & daarna staat New Orleans in de planning!

The Balcony Players
Balcony Players
Balcony Players
De Balcony Players zijn een internationaal samengestelde band, die ook internationaal veel succes boekt! Zo hebben ze de laatste 10 jaar in meer dan 20 landen opgetreden; o.a toerden ze een half jaar in hun oude Ambulance van Nederland naar Turkije! Ook speelden ze al 3 keer in de USA, bij 't carnaval in Brasil en hebben ze veel tijd doorgebracht in de Balkan, om de roots van de muziek echt mee te maken! De bandleden die samen met Moniek spelen zijn:
Zie ook:
Websites: https://www.moniekdeleeuw.com en http://www.balconyplayers.com
Social Media: Facebook; Instagram: Moniekdeleeuwmusic
Video: Youtubechannel Moniek de Leeuw;

Kaarten

Retour overzicht Retour overzichtValid HTML 4.01 Transitional